zaterdag 26 november 2011

derde bezoekweekend

Terwijl we wachten op het belsignaal, zitten manlief en ik met Indi op de zetel. Mijn maag zit in de knoop. Angst. Zorgen ze daar goed voor hem? Zal hij zondag opnieuw boos zijn als mama hem bij ons moet achterlaten? Gaan we dan afdoende kunnen uitleggen waarom hij (nog) niet thuis kan wonen?

Ik bestel alvast online een hulpmiddel: 'Ik ben een pleegkind' van Karien Dieltiens. Een voorleesboek voor kinderen vanaf 5 jaar.

Omdat het niet goed gaat met zijn moeder, woont Lorenzo tijdelijk in een pleeggezin.
Hij vindt het niet fijn, mist zijn hond, mama en broer. Zijn pleegouders en hun dochtertje Claartje doen hun best om het prettig te maken, maar Lorenzo is stil en verdrietig. Beetje bij beetje slaagt Claartje er in om met Lorenzo te praten en te spelen. Wanneer hij jarig is, wacht hij vol ongeduld op zijn mama. Ze komt niet. Om zijn ontgoocheling op te vangen, organiseert pleegpapa Tom een verrassing: ze gaan een voetbalmatch bijwonen en daarna gaan ze Lorenzo’s hond ophalen. Wanneer Claartje daardoor jaloers wordt, is het de beurt aan Lorenzo om te troosten.
 
Een pleegkind in huis halen is geen gemakkelijke opdracht. Het gezin moet zich aanpassen aan de nieuwkomer, die meestal niet gelukkig is met de situatie. Lorenzo mist zijn familie, maar merkt dat het in zijn nieuwe gezin best meevalt. Toch blijft elke dag een verrassing. Voor beide partijen.
Dit boek probeert een realistisch beeld te geven van wat pleegzorg kan inhouden. De belevenissen van Lorenzo zijn uit het leven gegrepen. De emotionele wervelstorm waarin pleegkinderen zich bevinden, is niet te onderschatten.
Lezen en schrijven zijn ideale bezigheden om mijn zinnen te verzetten. Verder wacht er nog de afwas, was, strijk, kuis en de boodschappenlijst. Ik ben vroeg wakker en begin aan alles tegelijk. Chaos in mijn hoofd betekent chaos in huis en eindigt meestal met hoofdpijn en een hoop halfafgewerkte projecten. De beste manier om dit te voorkomen, is het opstellen van een takenlijst en die één voor één af te werken. Daarbij zet ik de kookwekker op 15 minuten. Tot die afloopt, mag ik niets anders ondernemen dan de huidige taak. 

On your marks ... get set ... go! 

1 opmerking:

  1. Ik ben benieuwd hoe het bezoek van Indi en jullie weekend verlopen is... Liefs

    BeantwoordenVerwijderen